Ontdek de tofste gratis stockfoto websites

Als grafisch ontwerper of webdesigner heb je regelmatig beeldmateriaal nodig. Ik ben in de eerste plaats natuurlijk vóór het inhuren van een goeie fotograaf! Maar dit zal niet voor elk project mogelijk zijn. Voor sommige opdrachten is het budget te klein, of je wil een foto van iets wat je niet zelf kunt organiseren. Denk aan besneeuwde bergen, een mensenmassa of een roedel wolven. In dat geval koop je een stockfoto uit een beeldbank.

Stockfoto’s zijn over het algemeen behoorlijk prijzig. Maar er bestaan ook goeie beeldbanken met gratis stockfotografie! In dit artikel zet ik mijn favoriete gratis stockfoto websites op een rij.

Gratis stockfoto websites

Dit is een dynamisch artikel, wat wil zeggen dat ik het rijtje aanvul zodra ik toffe gratis beeldbanken tegenkom!

Unsplash

My alltime favorite is Unsplash. Hier download je de mooiste foto’s helemaal gratis en met een hoge resolutie. Deze beeldbank is heel compleet en actueel, het bevat miljoenen foto’s. Sorteer op oriëntatie en kleur en raak geïnspireerd door collecties die zijn samengesteld door andere gebruikers. Zoek binnen Unsplash in het Engels.

Gratis Stockfoto's

Pixabay

Op Pixabay zoek je ook in het Engels. Naast foto’s vind je hier video’s en illustraties. Je kunt specifiek op vector afbeeldingen zoeken, wat deze beeldbank heel interessant maakt voor grafisch vormgevers!

Pexels

Pexels bevat in mijn ogen wat meer geijkte foto’s, maar ook hier vind je mooie plaatjes. Het toffe aan Pexels is dat je hier naast foto’s ook gratis hoge kwaliteit video’s kunt downloaden.

Doordat de teksten en menu’s op Pexels in het Nederlands geschreven staan, verwacht je ook in het Nederlands te kunnen zoeken. Dit levert echter veel minder resultaten dan dezelfde zoekwoorden in het Engels.

Gratisography

Ben je op zoek naar originele foto’s? Kijk dan eens op Gratisography. Deze beeldbank bevat niet zoveel plaatjes als bovenstaande opties, maar origineel zijn ze wel! Ze omschrijven zichzelf dan ook als ‘The world’s quirkiest collection of free high-resolution pictures’. Ook hier zoek je in het Engels.

Rawpixel

Nog een beeldbank die niet in dit rijtje mag ontbreken is Rawpixel. Voor Rawpixel moet je een (gratis) account aanmaken. Deze beeldbank heeft een gratis en een betaald deel, zorg dan ook dat je in de filters altijd ‘Free’ selecteert. Je raadt het al, ook typ je de zoekwoorden in het Engels.

De website komt op mij wat ‘girly’ over en ik vind het minder intuïtief werken qua zoeken. Toch kun je hier veel vinden! Wat Rawpixel voor mij onderscheidt van andere beeldbanken is dat je er ook mockups* kunt vinden. Daarnaast bevat het -al dan niet vector- graphics.

*Een mockup is een (schaal-)model van een ontwerp. Een fijne manier om bijvoorbeeld een nieuw webdesign aantrekkelijk te presenteren op een iMac in een mooie werkomgeving. Of om het ontwerp van een productverpakking niet plat maar al als doosje te laten zien.

Waardering voor de fotograaf

Na het downloaden van een stockfoto verschijnt vaak een popup met daarin de credits voor de fotograaf. Wanneer ik zo’n foto op een website gebruik, plaats ik deze credits altijd in de alt tekst of omschrijving. Hiermee krijgt de fotograaf exposure als dank voor het mooie plaatje.

Heb jij aanvullingen op dit rijtje gratis stockfoto websites? Plaats ze dan in de reacties! Dan hebben we er allemaal wat aan 🙂

Scroll naar boven

Wil je een website laten maken?

Team Rood ontwikkelt unieke Wordpress websites op maat. Kies tussen een online visitekaartje (onepager) of een volledige custom website met alles erop en eraan.