Uitleg web- en drukkleuren

Wanneer je iets laat ontwerpen krijg je altijd te maken met kleurgebruik. Je hebt vast wel eens gehoord dat bepaalde bestanden alleen geschikt zijn voor druk, terwijl anderen juist bedoeld zijn voor het web. Maar hoe zit dit nu precies? Team Rood geeft je een samenvatting die hopelijk voor iedereen te begrijpen is 🙂 

Kleursoorten

  • CMYK
  • PMS (Pantone)
  • RGB (ook uit te drukken in Hex-code)

De eerste twee, CMYK en PMS (Pantone), zijn geschikt voor druk. RGB is de benaming voor webkleuren. Zorg ervoor dat je geen drukkleuren op het web gebruikt en andersom, want dit levert rare kleuren op!

CMYK

CMYK (full-color) staat voor de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Key betekent in dit geval zwart. Met deze kleuren bouwt een full color printer een kleurenprint op. 

cmyk in rgb

PMS

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is een bedrijf dat een heleboel kleuren heeft voorgedefinieerd met codes. Hiervoor bestaan kleurenwaaiers, die de meeste ontwerpers wel in hun bezit zullen hebben. Je kunt ervan uitgaan dat, wanneer je een Pantone kleur laat drukken, deze exact overeen komt met de kleur op de waaier. Je kunt voor Pantone kleuren kiezen wanneer je iets laat drukken met één of twee. Het meeste drukwerk wordt tegenwoordig in full-color, CMYK gedrukt: niet alle drukkers beschikken nog over de mogelijkheid in Pantone kleuren te drukken.

RGB

RGB staat voor Rood Groen Blauw. De primaire kleuren. Vaak weergegeven als drie schuifbalkjes, waarmee je eigenlijk de kleuren aan het mengen bent. Wanneer je een code met een hekje ervoor ziet staan is dit een Hexadecimale waarde van de kleur, waarbij de eerste twee cijfers of letters voor rood staan, de middelste waarden voor Groen en de laatste twee voor blauw. 

RGB kleuren zijn geschikt voor alles met een scherm. Denk aan een computer of telefoon. De device moet zelf ‘licht’ geven.

RGB kleuren

Verschillen

Het RGB spectrum is breder dan het CMYK spectrum. Je hebt dan ook keuze uit veel meer kleuren. Pas hiermee op met ontwerpen, want niet alles wat je in RGB ontwerpt kan dus ook gedrukt worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Wil je een website laten maken?

Team Rood ontwikkelt unieke Wordpress websites op maat. Kies tussen een online visitekaartje (onepager) of een volledige custom website met alles erop en eraan.