Yoast SEO WordPress plugin

Op veel WordPress websites wordt de gratis versie van de Yoast SEO plugin geïnstalleerd. Deze plugin geeft je wat aanknopingspunten om je WordPress website zoekmachinevriendelijk te maken. In dit artikel lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan!

  • Ga in de backend van je WordPress website naar de pagina of het bericht dat je wil optimaliseren
  • Scroll naar onderen tot je het kopje Yoast SEO ziet staan

Focus keyphrase

Kies als eerste een zoekwoord, combinatie van zoekwoorden of zin waarop je deze pagina of dit bericht wil optimaliseren. Waar wil je op gevonden worden? Vul dit in bij ‘Focus keyphrase’.

Yoast SEO plugin voor WordPress

Bekijk vervolgens de Analyse resultaten en bepaal wat jij gaat verbeteren aan de zoekmachinevriendelijkheid van je pagina of bericht.

Hoe wordt jouw bericht in Google getoond?

Vlak onder de Focus Keyphrase vind je de Google preview. Dit is hoe jouw pagina of bericht eruitziet als Google zoekresultaat. Klik op de blauwe titel om de titel en Meta-omschrijving aan te passen! Zorg ervoor dat je de Focus Keyphrase gebruikt (het liefst redelijk vooraan) en dat de balkjes groen zijn. De groene balken laten zien dat jouw omschrijving de juiste lengte heeft.

Yoast plugin Google preview

Image alt attributen

Een belangrijk ding in SEO land is het ‘alt attribuut’ van een plaatje. Het alt attribuut is de alternatieve tekst voor het plaatje die getoond wordt wanneer, om wat voor reden dan ook, het plaatje niet getoond kan worden. Het geeft dus informatie over wat er op de afbeelding te zien is. Maar hoe voeg je zo’n Alt text toe aan aan je foto?

  1. Zorg dat je ingelogd bent in de backend van je WordPress website
  2. Ga naar de Mediabibliotheek via Media > Bibliotheek
  3. Klik op het plaatje waar je een alt attribute aan toe wil voegen
  4. Vul jouw alt attribute bij Alternatieve tekst in
Alt tekst

That’s it, je hebt een alternatieve tekst toegevoegd! Je kunt checken of het gelukt is door de URL (webadres) van de betreffende pagina hier in te vullen. Onder het kopje Alt tekst zou dan de zojuist ingevoerde tekst moeten staan!

Wanneer je een afbeelding toevoegt in de Block editor (Gutenberg) van WordPress komt aan de rechterkant vanzelf al een invulveld voor de alternatieve tekst naar voren. Daar kun je het ook invullen.

Alternatieve tekst

Leesbaarheid en sociaal

In Yoast vind je naast SEO ook de tabbladen Leesbaarheid en Sociaal. Bij Leesbaarheid vind je tips om jouw bericht beter leesbaar te maken. Onder Sociaal kun je de titel en omschrijving invullen die op Facebook en Twitter moeten verschijnen als je de link deelt. Hier kun je ook de afbeelding uploaden waarvan jij graag wil dat het bij je bericht verschijnt! De juiste verhoudingen staan erbij, hou je daar aan om een zo optimaal mogelijk bericht samen te stellen.

Vergeet na alle Yoast aanpassingen niet op ‘Bijwerken‘ (of publiceren als het bericht nog niet online stond) te klikken! Succes en veel plezier met het optimaliseren van je WordPress website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Wil je een website laten maken?

Team Rood ontwikkelt unieke Wordpress websites op maat. Kies tussen een online visitekaartje (onepager) of een volledige custom website met alles erop en eraan.